Een bijzondere woongroep op IJburg, Amsterdam

Een bijzondere woongroep op IJburg, Amsterdam

 

De vaders van Sara en Judith stonden wekelijks op het tennisveld hun dochters aan te moedigen. Langs de lijn werd een prachtig idee geboren. Zelfs vanuit het buitenland komt men naar Amsterdam om het resultaat te bezichtigen. We hebben het over Navarea, een woongroep voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

 

Sara's vader Arjen. “Op één A-4tje legden we vast wat we wilden: onze kinderen zo zelfstandig mogelijk in een kleine woongroep laten leven, ze werkelijk mee laten doen in de maatschappij, zoveel mogelijk eigen regie. Plus randvoorwaarden. Hiermee zijn we aan de slag gegaan.  Doorzettingsvermogen én enthousiasme zijn belangrijk voor het slagen van zo’n project want er komt veel bij kijken. Zoals: Wat voor huis moet het worden en hoe komen we eraan? Hoeveel financiering is nodig en hoe regelen we dat? Hoe pakken we de selectie van bewoners aan? Welke begeleiding en ondersteuning is nodig? Welke inbreng  van ouders is gewenst?”

 

Woningbouwcoöperatie
“We hebben verschillende woningbouwcoöperaties benaderd en hadden al snel beet.  De gemeente Amsterdam eiste in de nieuwe wijk IJburg een bepaald percentage woningen voor speciale doelgroepen . Ons plan paste perfect bij een woningbouwvereniging die daar bouwde. Samen hebben we de woongroep in stenen vormgegeven: acht inpandige appartementjes van 35 m2 ; woonkamer met keukenblokje, aparte slaapkamer, badkamer. Gemeenschappelijk is er een grote sfeervolle woon/eetkamer, keuken, voorraadkamer,  berging.”

 

Financiering
“Voor financiering van aanpassingen en inrichting klopten we aan bij grote fonds als NSGK, Skanfonds en VSB-fonds, maar ook bij familie  en vrienden. En bedrijven hebben gesponsord, vaak in natura.”

 

Profiel van de groep
“Een orthopedagoge adviseerde ons bij het maken van de profielschets van de groep en de benodigde ondersteuning.  We kwamen op het volgende uit:

Een gemengde groep van acht mannen en vrouwen

  • met ongeveer dezelfde zorgbehoefte
  • in dezelfde leeftijdsgroep
  • die voor het eerst zelfstandig gaan wonen
  • met actieve ouders die in de regio wonen

Voor de werving van bewoners zijn verschillende kanalen gebruikt: persoonlijke netwerken en via MEE en Gehandicaptensport Nederland. Maar er zijn ook open voorlichtingsavonden georganiseerd die via miniadvertenties in kranten zijn bekendgemaakt.”

 

Zeker niet te veel ondersteuning
“De orthopedagoge overtuigde ons dat er vooral niet te veel zorg en ondersteuning moest komen. ‘Pamperen’ past niet bij het idee van zelfstandig leven. Zo hadden we aanvankelijk  een psychologe voor een aantal uren per maand in de begroting opgenomen. Die is geschrapt. Heeft iemand extra ondersteuning nodig, dan regelt die persoon dat met hulp van de ouders zelf.

De begeleiding is goed, maar met opzet ‘schraal’:

 

’s Ochtends vroeg komt de gastvrouw, zij biedt ondersteuning tot iedereen naar werk en dagbesteding gaat.

Om 16.30 uur komt de kookbegeleider om met degene die kookbeurt heeft, boodschappen te doen en de gezamenlijke avondmaaltijd te koken.
Van 17.00 – 22.30 uur is de woonbegeleider aanwezig. ’s Nachts zijn de bewoners alleen in huis.
In het weekend is het schema niet veel anders, ouders van bewoners en anderen springen bij als het nodig is.

 

Via PGB’s
De ondersteuning wordt via de PGB's ingekocht. De verloning gebeurt via zorginstelling Cordaan, de selectie van begeleiders doen de ouders samen met Cordaan. De huur wordt rechtstreeks betaald.

Het is goed geregeld zo: op maat en ook nog eens voordelig. De meeste bewoners komen ruim uit met hun PGB.

 

Waardering
Inmiddels draait Navarea een aantal jaar. Naar volle tevredenheid. De  gezamenlijke droom van bewoners en hun ouders en begeleiders is uit gekomen. Navarea ademt een sfeer van harmonie, geborgenheid en zorgzaamheid. De bewoners genieten van elkaars gezelschap, maar kunnen zich ook terugtrekken in hun eigen zelf ingerichte appartement. Wisselingen zijn er nauwelijks, twee bewoners van het eerste uur wonen nu elders.

Niet verwonderlijk dat dit initiatief ook door anderen wordt gewaardeerd en overgenomen.

Voor meer informatie over wonen, bezoek de volgende sites:

www.navarea.nl