Samenwerken in één inspirerend team

Samenwerken in één inspirerend team

 

Harry werkt in de keuken en in de bakkerij van DROOM! DROOM! is een vergaderlocatie in Elst, waar medewerkers met en zonder beperking in één inspirerend team samenwerken. Gasten komen er om te vergaderen,  flexwerken en lunchen.

In 2011 won DROOM! de Vastgoed Award voor ‘Het Nieuwe Werken'.

 

Structuur

Het enthousiasme van bedrijfsleider Jacobien Peperkamp werkt aanstekelijk. “Voorop staat dat al onze medewerkers er evenveel toe doen. Dus ook de cliënten van Driestroom (zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, red.). Rekening houdend met hun beperkingen verwachten we wel het één en ander van ze. Ze worden daarbij begeleid om zo een goede vertaalslag te kunnen maken naar de horeca op de vloer. De begeleiders brengen structuur aan, leren ze hoe om te gaan met conflicten en zo meer”.

Via de AWBZ wordt zorg ingekocht bij Driestroom. De cliënten die bij DROOM! werken, hebben een dagbestedingsindicatie. 'Gewoon solliciteren' zit er voor hun meestal in eerste instantie niet in. DROOM! slaat voor hen een dankbare brug tussen zorg en werk.

 

Opleiding

Harry werkt al twee jaar vier dagen in de week bij DROOM!. “Minder werken wil ik beslist niet”. Het liefst staat hij in de keuken. “Ik was groenten, doe de afwas en help bij de voorbereidingen voor het eten. In de bakkerij bakken we de lekkerste appeltaarten van de Betuwe! Maar we bakken niets anders en dat vind ik soms een beetje eentonig”. Harry heeft het naar zijn zin. “De werksfeer is echt goed, we lachen wat af, en dat vind ik belangrijk”. Hij heeft één vaste begeleider waar hij veel van leert.

Een dag per week volgt Harry via DROOM! de opleiding AKA1(arbeidskwaliteit-assistent). En hij is vast van plan om nog meer diploma's te halen.

 

Teamwork
Het DROOM!team bestaat uit 50 mensen: medewerkers, begeleiders, assistent medewerkers (cliënten van Driestroom), vrijwilligers en stagiaires. Mensen in en uit de zorg en uit de horeca.

“In DROOM! heerst een bijzondere bedrijvigheid” vertelt Jacobien. “We hebben negen vergaderzalen en ongeveer 50 flexwerkplekken. Vaste gasten zijn bijvoorbeeld de politie en Driestroom. Een les die we in ons vijfjarig bestaan wel geleerd hebben, is dat het een zoektocht is naar een goede balans tussen zorg en horeca. Tegenover de vergoeding die geboden wordt, moet goede ondersteuning staan. En dat een initiatief als het onze moet niet gezien worden als een bezuiniging. Eerder als iets dat in eerste instantie extra aandacht, tijd en geld behoeft, maar daarna veel oplevert. Uiteindelijk leidt het wél tot een prachtig bedrijf dat uitzicht biedt op volwaardige banen voor mensen met een beperking. En dat is waar wij met volle overtuiging en plezier aan werken.”

Voor meer informatie over werk en dagbesteding, bezoek de volgende sites: